Centerpartiets förslag stjälper unga

Centern vill att ungdomar ska få lägre lön, ungefär 1/3 mindre än normalinkomsttagaren. Detta för att unga ska bli mer "attraktiva" att anställa. Detta är fel väg att gå. I praktiken innebär det att ungdomar får halva lönen för samma jobb, eftersom unga redan idag har lägre lön än normalinkomsttagaren.

När vi unga får halva lönen för samma arbete, har vi inte råd med eget boende. Om vi utgår ifrån minimilöner och konsumentverkets beräkningar för ungdomars utgifter, får vi modellen nedan som visar att ekonomin inte går ihop med Centerpartiets förslag:


Miljöpartiet vill istället ta bort hela arbetsgivareavgiften för de som anställer en arbetslös ungdom. Dessutom vill vi utöka antalet utbildningsplatser och traineeplatser (introduktionsutbildning inom välfärdssektorn) och investera i en grön omställning som ger fler jobb till alla.

Det ger unga riktig hjälp, istället för stjälp.


Kommentarer
Postat av: Alexander Woodhouse

Minimilönen för 18-åringar som jobbar med lagerarbete är enligt Handels (http://www.handels.se/home/handels2/home.nsf/unidView/BE6D028A7EDFFD7CC12571F8002E3A66) 114,16 kr/timme.Om man inte går i skolan utan flyttar hemifrån och arbetar heltid innebär det 114,16*40 = 4 566,40 kronor i veckan, vilket på en månad (räknar 4 veckor)ger 18 265,60 kronor i månaden. Och det här för ett simpelt arbete som inte kräver någon som helst utbildning, erfarenhet eller talang.Vi menar att man ska få gå ner - om man vill - till 12 500 kronor i månaden, som lagerarbetar, om man aldrig tidigare haft ett jobb och bara under det första året. Det är viktigt att belysa att en anställning är en frivillig överenskommelse mellan två parter, inte någon form av makthavare vs. slav-situation.Det handlar alltså om människor som aldrig lyckats få sig ett jobb, men som nu har möjligheten att gå från 0 kronor i månaden till 12 500, för att sedan ha ett års arbetslivserfarenhet.Det jag undrar är hur ni i vänsterblocket inte har något problem med praktikplatser (=gratis arbete) men skriker och gormar över avstampsjobb. Varför är minst 12 500 sämre än gratis arbete, båda med målet att få erfarenhet och en fot in på arbetsmarknaden?

2010-05-25 @ 12:06:08
URL: http://blogg.alexanderwoodhouse.se/
Postat av: Simon Andersson

Det är ju skillnad på praktikplats och anställning av en anledning. Tanken med lågavlönade ungdomsanställningar är ju inte att de ska ersätta möjligheten att ha praktik, som ju innebär att skaffa erfarenhet utan att behöva ta på sig ansvaret som en anställning innebär.Du drar jämförelsen mellan att tjäna lite eller att inte tjäna några pengar alls. Inget av de alternativen duger när man som ung ska klara sig på egna ben och bland annat skaffa egen bostad. Det behövs riktiga jobb.Dessutom känns din beräkning känns högst tveksam då du inte tar hänsyn till skatteavdrag, och dessutom räknar på en heltidsanställning med 40 timmar/vecka, vilket många unga inte har. Många får brottas med osäkra deltidsvikariat eller liknande.Vi behöver skapa fler och trygga jobb, inte göra de som redan finns till ännu mer osäkra.

2010-05-25 @ 19:16:18
URL: http://varjesekund.blogg.se/
Postat av: Alexander Woodhouse

För det första, Simon, handlar det faktiskt om att till viss del ersätta praktik. Det företagare söker är äkta erfarenhet. Att "inte behöva ta på sig ansvaret som en anställning innebär" är inget positivt. Det är defensivt och inte särskilt imponerande för en arbetsgivare. Det är givetvis mer imponerande än att sitta och rulla tummarna dagarna i ända, men det kan inte jämställas med arbetslivserfarenhet.Dessutom får du det att låta som att man inte kan leva på 2/3 av världens högsta ingångslöner som ungdom som aldrig tidigare har haft ett arbete. Detta är ett kraftigt överdrivet påstående. Jämför det med de studiebidrag och studielån universitetsstudenter tar.Dessutom talar du om "problemet" med deltidsarbeten utan att tänka på att personen som tar ett deltidsarbete faktiskt får en sak den heltidsanställde inte får - tid. Och med den tiden kan han utbilda sig, utveckla andra kompetenser eller varför inte ha ett annat deltidsarbete.Det är inget orättvist med deltidsarbeten. Jag är övertygad om att de flesta hellre har ett deltidsarbete än inget alls, och sanningen är den att vi i det gällande konjunkturläget inte har resurserna för alla att ha heltidsanställda med enorma ingångslöner.Om ni på riktigt anser att arbetare behöver mer pengar, sluta ta så mycket pengar ifrån dem - sänk skatten!

2010-05-27 @ 20:36:47
URL: http://blogg.alexanderwoodhouse.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0