Maria Ferm pratade migration


En heeelt spontan bild där jag absolut inte bad alla "Kom igeeen, gör tummen upp!"


Maria Ferm


Schemat för Grönt Café under våren

Unga behövs här och nu

Idag skriver Grön Ungdoms språkrör Jakop Dalunde en debattartikel på politikerbloggen.se där han talar om hur viktigt det är att unga ses som en resurs och inte en börda för samhället.

Var fjärde ung är idag arbetslös och det är ett enormt resursslöseri att unga hamnar utanför och inte kan vara med och bidra på arbetsmarknaden.

Vi står inför stora världsproblem som vuxit till sig under lång tid, och den här nya tidens problem går inte att lösa med det gamla sättet att tänka. Det behövs nya perspektiv och tankebanor för att vi ska komma upp med framtidens idéer och verkställa lösningar.

Här är det just unga som har nyckelrollen. Vi har redan från början vuxit upp med insikten att vi behöver leva med och inte mot naturen, och att människor inte ska tillåtas utnyttjas och leva i fattigdom.

Unga behöver få ta plats i samhällets alla skrymslen och hörn för att tänka nytt, tänka långsiktigt och skapa ett nytt samhälle.

Olikheter behövs


Ikväll kommer Grön Ungdoms språkrör Maria Ferm till Norrköping och föreläser om vår asyl- och migrationspolitik.

Ni som vill är välkomna att vara med, klockan 18.30 (fika från 18) på Miljöpartiet de grönas kansli i Norrköping.

Läs mer på MP:s hemsida

Wetterstrand krossar finansministern


Ikväll sände SVT den här debatten om klimatskatter mellan Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Finansminister Anders Borg. Helt otroligt hur naken han stod i debatten.

Klicka här så får ni se klippet!

Sluta betala svenska folkets Thailand-resor

På NT:s hemsida har en debatt om huruvida Norrköping flygplats ska subventioneras av kommunala skattepengar eller inte blossat upp. Igår gick nämligen Stefan Arrelid, kommunalråd för Miljöpartiet i Norrköping, ut och sa att Miljöpartiet inte kommer subventionera Norrköpings flygplats med kommunala skattepengar efter 2010.

Flera personer i diskussionen på NTs hemsida är upprörda och förstår inte hur Miljöpartiet kan vara så "bakåtsträvande". Jörgen Rundgren (M) skriver dessutom på sin blogg: "Flygplatsen har haft en bra utveckling och kan nu erbjuda allt fler förbindelser och även lågprisflyg!"
Här har vi direkt ett problem: det är idag billigare att resa ned lågprisflyget än att åka miljövänligt med t.ex. tåg. Det är dags att vi börjar betala för våra utsläpp.

Forskning har tagit fram siffror på att varje människa egentligen bör göra max 1 långresa med flyg under hela sin livstid för att jorden inte ska rasa ihop. Men det glömmer gärna vi människor i väst, vi tycker att det är en självklarhet att det ska vara billigt för oss att åka på charterresa till Thailand. När vi sedan inser att vi kanske måste betala för de klimatspår vi lämnar efter oss blir vi upprörda och tycker att "det är väl klart att kommunen ska sponsra flygplatserna".

Om flygplatsen är så pass viktig för Norrköpings näringsliv borde också Norrköpings näringsliv ha ett intresse för att betala kostnaderna.
Det finns viktigare saker att lägga kommunala skattepengar på.
Låt flyget subventionera sig själv.

Kompensera fel riktning med högre fart?


Vi har tidigare skrivit om regeringens snedsteg att vilja bygga förbifart stockholm, en 2 mil lång motorväg för 28 miljarder.

Det huvudsakliga argumentet för att bygga förbifarten är att den skulle lösa upp köerna och minska trängseln, men att tro att det skulle hjälpas med fler vägar är inte sant.

Förra veckan kom en rapport framtagen av tafikkonslutbolaget Trevector, beställd av Kollektivtrafikant Stockholm. I rapporten uppges att redan år 2030 kommer trängseln vara ett lika stort problem igen, även om förbifarten byggs.

Vi kan fortsätta bygga motorväg efter motorväg och hoppas att det löser sig, men då målar vi in oss i ett hörn. För om 20 år kommer vi behöva bygga en motorväg till, och förmodligen fler efter det. Annars kan vi lösa problemet från grunden, genom att istället bygga ut kollektivtrafiken och börja minska behovet av biltrafik.

Att bygga fler motorvägar och öka biltrafiken är att färdas i fel riktning, och det går inte att kompensera fel riktning med högre fart.


"Klassiskt gubbigt maktspråk"

Jakop Dalunde har skrivit en riktigt jävla bra artikel på Newsmill om Mats Odells toblerone-attack mot Mona Sahlin Läs den här

Oljan blottar sin katastrofpotential


Häromdagen exploderade och sjönk en stor oljerigg i Mexikanska golfen utanför USA. Nu läcker stora mängder råolja ut från borrhålet nere på havsbottnen, närmare bestämt 160 000 liter olja om dagen.

En miljökatastrof är inte långt bort om inget lyckas stoppa utsläppet. Hittills har försök gjort att med hjälp av en stor metallklump försöka täppa till hålet på 1500 meters djup.

Om försöket att täppa till hålet inte lyckas, är reservplanen att borra nya hål för att leda bort oljan, något som beräknas ta mellan 2-3 månader. Under den tiden kommer massvis med olja hinna läcka ut och följderna lär bli katastrofala.

Låt oljan ligga. All olja som pumpas upp hamnar antingen i atmosfären som växthusgas, alternativt hamnar den i naturen vid oljeutsläpp.

Så - för allas skull; låt oss bryta oljeberoendet.

Gröna siffror

Passar på att slänga in det här inlägget innan jag ska cykla iväg till skolan. Min tisdagsmorgon kändes genast lite roligare efter nya opinionssiffror från Aftonbladet och United Minds. Miljöpartiet får 11,7 %, SD backar till 4,2 % och det rödgröna blocket har ungefär 4 % mer än alliansen.

Nu tittar dessutom solen fram bakom molnen, tisdagsmorgonen kunde helt enkelt inte börjat bättre. :-)

Tisdagstips: Igår visades en debatt mellan ungdomspartierna i SVT Kunskapskanalen, Maria Ferm gör en lysnade insats. Klippet finns att se här

Och i Gomorron Sverige debatterade Peter Eriksson och Åsa Torstensson höghastighetståg, det klippet finns att se här. Peter Eriksson är som vanligt saklig och duktig och Åsa Torstensson är så gnällig att jag personligen tycker att det är svårt att kolla klart.Fantastiska flygblad
Under Pridehelgen hade Miljöpartiet i Norrköping än en gång tagit fram egna otroligt snygga flygblad. De fantastiska illustrationerna är gjorda av Sahar Burhan och Saad Hajo och texterna är ihopknåpade av mig och Mattias Stenberg. Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Jag kan inte annat än glädjas åt att miljöpartiet berikats med så kreativa personer och jag kan än en gång konstatera vilken härligt aktiv lokalavdelning Norrköping har.
Imorgon har Grön Ungdom dessutom medlemsträff och jag kommer prata om jämställdhet och på torsdag kommer Maria Ferm till partilokalen för att prata migrationsfrågor.

När kommer Centerpartiets gröna lösning?Idag klockan 10:00 presenterar de RödGröna en plan för infrastruktursatsningar.

Ett av förslagen som läggs är att öka investeringen i kollektivtrafik till år 2021 med ca 120 miljarder. Det är ungefär dubbelt så mycket än vad nuvarande regering skulle investera.

Dessutom kommer investeringar att göras på att påbörja utbyggnad av höghastighetståg i Sverige.
Det här ger inte bara utbredd kollektivtrafik och ett bättre järnvägsnät, det är dessutom uträknat att ge ungefär 15 000 nya jobb.

Det är lätt för Centerpartiet att kalla sig för "det nya gröna partiet", men när man väl läser på deras hemsida står nästan ingenting annat än smutskastning på Miljöpartiet. Jag tycker att det är ganska tydligt vilka som presenterar de hållbara, riktigt gröna, lösningarna.


Vad vill Maria Wetterstrand?


Igår gästade Maria Wetterstrand SVT Agenda, där hon i korthet pratade om vad Miljöpartiet står för och vad som händer om de rödgröna vinner valet i höst.
Klippet finns att ses här

Närodlat på skolor och sjukhus


Miljöpartiet i Stockholm vill att maten som serveras på skolor, äldreboenden och sjukhus ska vara närodlad, ekologisk och tillagad på plats.

Bland annat vill de genomföra ett skolkökslyft, införa ett slags skol-ROT så att skolor får råd att rusta upp gamla slitna skolkök. Personalens kunskap ska höjas så att maten får bättre kvalité.

Vi behöver bryta trenden med effektivisering, nedrustning och näringsurholkning som råder inom den offentliga sektorns matproduktion och gå över till framtidens alternativ.

Här har vi ett jättebra förslag till ett steg på vägen som gynnar såväl småföretagare som skolkökspersonal och inte minst de som äter.

Läs mer: Dagens Nyheter

Dokumentärerna TV aldrig visade

Jag sitter väldigt ofta och klickar runt på olika hemsidor, bloggar och diverse forum. Mitt senaste fynd på internet är hemsidan sprword.com.

Sprword (Spread the word) publicerar tidningsartiklar, videoklipp och länkar till hemsidor, tanken är att Sprword ska fungera som en motpol till den massmedia som finns idag. "Let the truth be heard, keep spreading the word"

Efter att ha klickat runt lite på hemsidan hittade jag anledningen till att jag tipsar om sidan, dokumentär-arkivet!
Flera hundra dokumentärer som väldigt sällan visas på TV och som här finns att se helt gratis. Några av de mer välkända dokumentärerna som finns är bla. Sicko, Home och Supersize me

Själv tänkte jag avnjuta lördagskvällen framför Food Inc som handlar om livsmedelsindustrin och om hur företagen sätter vinst framför konsumenternas hälsa. Ska försöka komma ihåg att recenssera och tipsa om den om den är bra.

När jag ändå tipsar om filmer tänkte jag passa på att visa Greenpeace senaste reklamfilm som både är riktigt snygg och tänkvärd!Flyget förtjänar inte statligt stöd


Tack vare det omtalade askmolnet från Island som ställt till det de senaste veckorna går flygbolagen väldigt dåligt ekonomiskt, eftersom de inte får flyga.

Frågan har kommit upp på tapeten angående statens uppgift att gå in och stötta flyget med ekonomiskt stöd. Regeringens hållning i frågan är oklar, men det har sagts att om EU samordnar flygstödet så är även Sverige beredd att överväga skattefinansierat flygstöd.

Att köra Hjärt- och lungräddning på en så sårbar och miljöfarlig industri är att göra fel prioritering. Staten borde istället främja framtidens alternativ, de hållbara och långsiktiga transportmedlen.

Vi kan inte bara sluta helt tvärt, men flyget ska åtminstone få bära sina egna kostnader, något som det inte ens gör i vanliga fall tack vare de nästintill obefintliga miljöskatterna.

En viktig åtgård för att på sikt göra flyget överflödigt är att satsa på ny utbyggnad av höghastighetståg. Lägg pengarna på det istället.

Trevlig helg!

Det är inget fel på heterosexuella

I helgen annordnas Norrköping Pride, en slags miniversion av Pridefestivalen i Stockholm. Hela helgen fylls av föreläsare, workshops, debatt, utställningar etc. Grön Ungdom kommer dessutom finnas på plats för att ha bokbord och dela ut flygblad under lördagen.

Vi befinner oss i början på 2000-talet och vi behöver fortfarande ha en festival för att öppet ta ställning till alla människors rätt att vara sig själva. Hur kommer det sig att vi inte har kommit längre?

Miljöpartiet har under alla år tagit ställning för alla människor rätt till lika värde oavsett sexuell läggning, till skillnad från KD som går ut med sin stenålderspolitik och pratar om att "det är ute att vara heterosexuell"

Varken Miljöpartiet eller Pride vill göra det "inne eller ute" att öppet gå ut med sin sexuella läggning, vi vill bara ge alla samma möjligheter i vardagen. Vi vill låta människor slippa känna att man är tillräckligt inne pga. sin sexuella läggning och istället låta alla utgå från samma värdegrund och människosyn.

Om 10 år har vi förhoppningsvis kommit längre och slipper kämpa för att motverka diskriminering vare sig man kallar sig homo, hetero, trans eller bi. Men under tiden vi väntar så kan vi lika gärna gå och kolla på fantastiska utställningar i helgen som t.ex. "In hate we trust".
Det kommer jag göra.


Håll koll på din riksdagDN har startat igång något de kallar för "Riksdagskollen"

Det är ett enkelt men fiffigt koncept som går ut på att du helt enkelt kan söka på enskild politiker, partier och politiska områden och sen se vad som motionerats om och vilka ord som är allra vanligast i de olika partimedlemmarnas motioner (Ett av Maria Wetterstrands mest använda ord är föga förvånande klimat och energipolitik)

Testa dig självPå NT.se har man testat alla kommunalråden i Norrköping med 26 frågor för att se vilket parti man står närmast. Inte särskilt förvånande hamnade de rödgröna partierna i toppen när jag sedan själv gjorde testet.

Mycket överaskande var dock att Vänsterpartiet hamnade högst upp med 72,1 %, jag som alltid envisas med att förklara hur långt ifrån vänstern jag står och att jag nog hellre skulle rösta moderat än vänster. Trots det hamnade Moderaterna i botten och allra mest förvånande (och kanske lite skrämmande) får jag erkänna är SD.s plats på 20 %. Det är mer än vad tre av allianspartierna fick.

Senare kan man även testa vilket block man skulle tillhöra. Där var det ingen tvekan om saken...
Klicka här för att testa självDet här med normer...

Sitter här och funderar lite på det här med normer och värderingar. Lite osökt promenerar tankarna in bland heteronormer och könsroller.

Det är idag förväntat att du ska vara på ett visst sätt om du är tjej och på ett annat sätt om du är kille. Det här är ju väldigt dumt egentligen, för det utestänger människor många gånger från att leva ut sig själva och känna frihet.

Jag tror mycket starkare på mer normfria liv där det inte har någon betydelse vad du har mellan benen, vem du tänder på eller hur du väljer att klä dig.

I helgen firas Norrköping Pride och det är ett utmärkt tillfälle att få se att en frigörelse från de starka och destruktiva normerna är ett viktigt steg på vägen mot frihet.

Folket får bestämma om förbifarten


Idag har det rödgröna samarbetet lämnat besked i hur frågan om Förbifart Stockholm ska hanteras om vi vinner valet i höst.

Beskedet är lugnande. Miljöpartiet tycker det är dåligt investerade pengar att bygga nya motorvägar när tunnelbanespåren redan är överfulla.

Överenskommelsen är iallafall är att det ska hållas en regional folkomröstning i Stockholm så att invånarna själva får avgöra om det ska byggas någon förbifart eller ej.

En demokratisk och bra lösning anser vi, och hoppas såklart att stockholmarna fattar ett bra beslut.


Dags att ta tillbaka friheten


De borgerliga partierna med ungdomsförbund har länge kört på deras retoriska linje om frihet. Det håller inte längre, deras politik är inte i närheten av frihet. Jag ska berätta varför.

Vi börjar definera begreppet frihet: Att få älska vem man vill, att få vara vem man vill, se ut hur man vill. Att slippa leva övervakad i ett storebrorssamhälle är frihet.

Liberalernas definition av frihet: Låt folk få köpa vad de vill.

Att vara liberal idag handlar främst om att privatisera saker, och ta bort skatter. Det gör att de som har mycket pengar kan köpa fina hus och mycket prylar. Allt det andra som att bryta destruktiva normer och låta folk vara som de vill, se ut som de vill och slippa vara övervakade hela tiden, är ingenting som liberalerna längre pratar om.

Dessutom: Idén att kunna konsumera hur mycket som helst är helt hänsynslös. Det förutsätter att några andra i tredje världen måste slava för vår skull, att någon annan måste drabbas av konsumtionens klimateffekter. Jordens resurser är begränsade, det går inte att konsumera obegränsat.

För borgerligheten förtjänar du frihet om du är rik. För oss räcker det att du är människa.


Sparkar igång valrörelsen med debattÅrets första debatt är nu avklarad. Alla ungdomsförbunden med mandat i Norrköping var inbjudna till debatten och förutom LUF så dök alla upp.

Var riktigt imponerad av både SSU och Ung vänster. MUF skötte sig bra retoriskt men lyckades fumla bort sig i själva politiken och för att citera Mattias "MUF rabblar så mycket siffror att jag börjar undra om det är debatt eller om jag är i mattesalen". CUF kändes lugn och trygg (om än allt snack om miljöpolitik kändes väldigt konstigt) och KDU var väldigt sakkunnig. SDU körde sitt race om att de inte för en främlingfientlig politik och tackade efteråt för att han hade sluppit bu-rop.

Mycket intressant var dock diskussionen om försvarpolitik, där Alliansens ungdomsförbund helt plötsligt började prata om en helt annan politik än den Alliansen faktiskt har drivit. Men så är ju också Grön Ungdom det enda ungdomsförbundet som inte driver någon slags hitte-på-politik, utan som faktiskt driver exakt samma politik som vårat moderparti Miljöpartiet.
Det betyder att när du lyssnar på en debatt med Grön Ungdom så kan du också lita på att Miljöpartiet driver den politik Grön Ungdom pratar om.

Tyvärr saknades det glöd i hela debatten. Det pratades om siffror, skatter och arbetspolitik men debatten kom aldrig riktigt igång och blev aldrig riktigt intressant. Verkar som att de allra flesta är lite ringrostiga efter vintern.

Grön tillväxt


I helgen har den sista tomma fläcken på sverigekartan täckts upp av den nystartade regionavdelningen Grön Ungdom Öst. Det känns att vi växer.

Vi alla kan glädjas åt att Miljöpartiet som ensamt riksdagsparti ökar i medlemsantal, och i opinionsmätning efter opinionsmätning slår nya rekord. Detta är ingen tillfällighet, det känns att något nytt är på gång.

Fler och fler väljer att blicka framåt istället för att älta gammalt tjafs. Fler och fler väljer att sätta människors frihet framför kortsiktig vinsthets. Fler och fler bestämmer sig för att vara med och växa med oss!

Askmoln och videomöten


Bland flygkaosets askmoln förs tankarna osökt in på hur saker och ting ska fungera nu, när vi för ett tag tvingas klara oss utan flyg.

För ett par veckor sedan hade Miljöpartiet en pressträff om hur vi kan minska resorna och kostnaderna vid olika möten. Det finns redan idag väldigt bra teknik för att ha videokonferenser istället för att behöva resa kors och tvärs över halva världen. Det är dessutom tryggare eftersom risken för förseningar/störningar minskar.

Med all respekt till de som verkligen drabbas av flygkaoset, tycker jag att vi kan passa på att ägna en tanke åt framtidens mötessystem som är både tidssparande, miljöbra och billigt.


Insändare i dagens Extra om bensinskatt

Vi lever i ett samhälle där bilen blivit en stor del av våra liv, och för många är den väldigt användbar. Men bilen är idag också en rejäl miljöbov och det är dags att vi anpassar både samhället och bilen till framtiden. Bilen har kommit för att stanna, medan bensinen står i hallen och tar på sig ytterkläderna. På dörren knackar den gröna omställningen.


De som verkligen behöver bil idag, behöver också höjd bensinskatt. Priset på bensin går nämligen upp hela tiden, även utan höjd skatt. Dels beror det på att råoljan håller på att ta slut, vilket gör den svårare att hitta. Oljan kommer bli dyrare för att sedan slut, vilken regering vi än väljer.

Genom att höja skatten på fossila drivmedel och samtidigt göra det billigare att skaffa en miljöbil eller byta motor i sin gamla bil och köra på miljöbränslen, så kommer alla, framförallt de som bor på landet och verkligen behöver sin bil, ha råd med omställningen och kunna resa både tryggare och billigare i framtiden.

Det tryggaste för alla är att göra en omställning nu, där vi bryter oljeberoendet. Miljöpartiet de gröna vill därför lämna plats för cykel- och gångvänliga städer, bekväm och utbyggd kollektivtrafik och förnybara bränslen till de som behöver bil.

Vi har vårt val den 19 september. Var med och öppna dörren för den gröna omställningen!

Matilda Nordh
Språkrör Grön Ungdom Norrköping

Simon Andersson

Språkrör Grön Ungdom Östergötland

 


Oxelösund

I helgen åkte Jag, Caroline och Mattias till Oxelösunds miljöpartister för att värva medlemmar. Såhär såg det ut på Oxelösunds bibliotek i lördags:

Fisket dör med fisken.


Ålen har funnits på jorden i 200 miljoner år och är med det den äldsta djurarten som finns. Och sedan bara några år tillbaka har vi människor utrotat den med 99 %.

Vad som hittills har gjorts mot detta är att småskaligt och privat ålfiske har förbjudits (ca 1/3 av ålfisket). Med andra ord måste du dra upp minst 400 kg ål /år för att det ska vara tillåtet.

Fiskeriverket säger dessutom: Eftersom att torsken också håller på att ta slut blir det svårt för fiskarna att kunna försörja sig på torskfisket. Därför ska man få fortsätta fiska ål, bara för att det inte går att försörja sig på torsk.

Vad som behövs nu är ett totalstopp av ål- och torskfisket. Kustbevakningen behöver ökade resurser för att rensa ut det illegala fisket, och andra länder ska uppmuntras att gå samma väg som vi.

Då kan vi rädda ålen från ett brutalt slut på ett 200 miljoner år långt liv.


11,3 % Nu kör vi!

I dagens Expressen fanns den här Demoskopsmätningen, ett alldeles perfekt sätt att avsluta lördagskvällen på. Miljöpartiet med rekordsiffror, Rödgröna med 52,4 % och både KD och SD under riksdagsspärren. Kunde inte bli bättre!


Nya gronungdom.se!


Nya hemsidan
 


Gamla hemsidan


Tvinga elever att vilja lära sig


Igår möttes Miljöpartiets Maria Wetterstrand och skolminister Jan björklund (Folkpartiet) i en TV-duell. Ämnet var bland andra ordning och reda i skolan.

Folkpartiet fortsätter med sin bakåtsträvande idé att skolan ska återgå till vad den var för hundra år sedan. Diciplin, diciplin, diciplin skriks det från Folkpartiet.

Miljöpartiet däremot vet att motivation och engagemang är nyckeln. Istället för straff och ordningsbetyg behövs det mer elevinflytande så att elever känner delaktighet - vilket föder engagemang och motivation. Bättre elevhälsa och fler lärare är andra förändringar som gör att roten till stök och bråk försvinner.

Att återinföra gamla metoder som kvarsittning och ordningsbetyg fungerar säkert. Men bara på väldigt kort sikt. För att bygga bort problemen från grunden behövs ett helhetstänkande.

Tills vi har rott skolan tryggt i land tänker Miljöpartiet fortsätta ropa, ännu högre än Folkpartiet; Motivation, motivation, motivation!

Grön Ungdom ÖstergötlandDyrare bensin även utan högre skatt


Många luras att tro att det skulle slå hårt mot de som bor på landsbygden om vi höjer skatten på bensin, jag ska berätta varför det inte är sant:

Priset på råolja går upp. Hela tiden, även utan höjd skatt. Delvis beror det på att oljan håller på att ta slut och blir svårare att hitta.

Så var kommer vi hamna i framtiden, och hur kommer de sluta för de på landsbygden, om de fortfarande är beroende av fossilbränsledrivna bilar när nästa prischock på olja kommer?

Hur vi än gör så tar oljan slut och vägen dit är högre och högre oljepris. Det tryggaste för alla är att vi gör omställningen här och nu, fasar ut oljan och lämnar plats åt gröna städer för gång och cykel, utbyggd och bekväm kollektivtrafik och förnyelsebara bränslen till de som behöver bil.

Genom att höja skatten på fossila drivmedel och samtidigt göra det billigare att skaffa miljöbil/byta motor i sin gamla bil och köra på miljöbränslen, så kommer alla, framförallt de som bor på landet och verkligen behöver bil, att kunna resa billigare och tryggare, även i framtiden.

Vi har vårt val den 19 september. Rösta för en klimatomställning.

En miljon barnarbetare i påskägget

Varje år äter vi lite drygt 3 miljoner ton choklad och under påskhelgen äts drygt 6000 ton godis, där stora mängder är just: choklad.

 

Ungefär 1 miljon barnarbetare beräknas arbeta inom kakaoindustrin endast i Västafrika

 

I förra veckan visade SVT dokumentären "Chokladens mörka sida" som visar på de allvarliga brister kakaoindustrin har. Flera av de allra största chokladföretagen köper sin kakao från plantage där barnarbete förekommer.

 

Som konsumenter har vi möjlighet att göra skillnad. Genom att välja Fair Trade-märkta produkter kan vi bidra till att motverka barnarbete och dessutom ge de som arbetar i kakaoindustrin rättvisa och schyssta löner.

 

Det är inte svårare än att ta ställning


När våldet blev till hat

bild: aftonbladet.se

I förra veckan blev en 78-årig kvinna misshandlad till döds på en parkeringsplats i Landskrona. En 23-årig man är gripen och misstänkt för mordet. Det här är naturligtvis fruktansvärt. Naturligtvis måste vi se till att arbeta mot våldet som finns i samhället.

Men det finns en liten detalj som allmänheten lyckats haka upp sig på. Mannen är inte ursprungligen svensk.

Plötsligt slutade diskussionen handla om hur man ska motverka våldet och började istället handla om att våldet skulle bero på etnicitet. Plötsligt handlar det inte om en enstaka person som begått ett brott utan nu vänder sig fler och fler mot en hel folkgrupp.

Hur kan man försöka skylla ifrån sig ett problem så enkelt som att det skulle bero på ursprung?

Sverigedemokraterna har på flera av sina bloggar försökt dra nytta av situationen och på facebook strömmar kommentarerna om huruvida invandring leder till brottslighet. Det är 2010 och jag tycker att vi borde ha kommit längre än såhär, vi borde veta att den etniska bakgrunden egentligen är helt irrelevant när det handlar om brottslighet.

Sverigedemokraternas ökning i opinionsmätningar är skrämmande och det är dags att vi visar att det här inte är okej.
Vi måste sluta dra alla över samma kam.Kroppsbild och självbild


Julia Skott
har startat ett alldeles fantastiskt projekt. Det heter Kroppsbild och går ut på att avdramatisera viktkomplex och visa på att alla kroppar är OK. Under de närmsta veckorna kommer en bild om dagen att dyka upp, på helt vanliga människor och deras kroppar.
Det är dags att vi inser att alla människor är olika.
Projektet hittar du här

Avveckling ger utveckling i Afghanistan.


I snart tre decennier har Afghanistan härjats av inbördeskrig och väpnade konflikter. Stor fattigdom råder och många har fortfarande inte ens tillgång till mat eller rent vatten.

På mandat från FN har Sverige tillsammans med en rad andra länder intagit Afghanistan med fredsbevarande styrkor, någonting som hittills har varit nödvändigt.

Vad som däremot inte är bra är situationen att Afghanistan riskerar bli mer och mer beroende utav dessa fredsstyrkor, och omvärlden måste göra mer för att situationen inte ska bli permanent.

Miljöpartiet vill kraftigt öka det civila biståndet till Afghanistan samtidigt som vi anser att Sveriges regering borde ta fram en plan för hur de svenska styrkorna sakta men säkert ska kunna dra sig tillbaka.

I det här fallet krävs det alltså en kontrollerad avveckling för att vi ska åstadkomma utveckling.


Vad kom först, hönan eller ägget?

 

En av traditionerna vi har såhär i påskhelgen är ägg. Under påskaftonen äter vi svenskar ungefär 6 miljoner ägg i timmen.


Djurens rätt har en påskkampanj just nu med namnet "Vad kom först, hönan eller ägget?" som handlar om äggindustrin och värphönor.

Två miljoner svenska värphönor sitter just nu i burar med en egen yta som inte är större än ett knappt A4-papper.


Hönorna lever under extremt dåliga förhållanden och föds upp enbart för prduktionen skull.
(Här finns en youtubefilm om kyckling-industrin "Kyckling på fredag?")

 

Två affärer säljer faktiskt ägg där hönorna sluppit ett liv i bur och istället fått leva sitt liv som frigående hönor. Påskens ägg köper du alltså på: Hemköp och PrisXtra

 

Ett ännu bättre alternativ är förstås att göra påskbordet med äggfria maträtter, recept finns här!

 

Tänk på hönorna, köp ekologiskt och ha en Glad påsk!

 


Skärtorsdagstips

bild: nöjesguiden.se

På Nöjesguidens hemsida finns en superhärlig intervju med Gudrun Schyman,
där hon intervjuas av "Döskalle och Mästerlig."
Du läser den genom att klicka här

April, April


Några av dagens bästa Aprilskämt:


Nedladdare? Då väntar ett gult kuvert nästa vecka
De som laddar ner film olagligt ska få ett gult kuvert hemskickat för att i sann Beatrice Ask-anda få skämmas inför sina vänner och familj.

RFSL vill skicka ut rosa kuvert till svenskar som misstänks vara homo
Beatrice Asks idé om att låta svenskar skämmas har verkligen smittat av sig och inte bara nedladdningskuvert utan även homokuvert är på tal.

FN-organ ska begränsa ditt internetanvändande
Människors surfande på internet är ett hot mot infrastrukutren och ska därför förbjudas

Socialdemokraterna vill satsa på privatisering av sjukvård
Och alliansen tycker att all vård ska vara statlig

Fler aprilskämt på: aprilskämt.se

Samhället måste byggas underifrånVåldtäkter, mord och misshandlar har blivit vardagsmat i media och i takt med det kyls samhället ner från alla tänkbara håll, inte minst från politiken - många hamnar utanför samhället och trygghetssystemen.

Igår kom Brottsförebyggande rådets rapport för 2009, som även avslutade 00-talet. Under 2000-talet ökade antalet anmälda brott med ungefär 16 % i Sverige. Samma tendens är tydlig runtom i världen, trots att många andra länder har en hårdare straffskala än i Sverige. På hemmaplan har vi dessutom fått en kraftig ökning av antalet poliser i yttre tjänst, men trots detta eskalerar brottsligheten.

Albert Einstein sa en gång: ”Peace cannot be kept by force, it can only be achieved by understanding”.

Jag tror han hade helt rätt. Vi behöver bygga ett samhälle på en gemensam värdegrund, som grundas i förståelsen och medkänslan för varandra, med trygga samhällssystem där vi gemensamt tar hand om de som har det svårt. Brottslighet ska förebyggas genom ett helhetsgrepp kring samhällets hela utformning.

Gör vi det kan vi skapa ett varmt och tryggt samhälle, där inget utrymme för mörka krafter ges.


Alla pappor hatar barn


Eva Sternberg har gjort bort sig, igen. I en debattartikel i Expressen går hon på fullaste allvar ut och påstår att pappor är direkt farliga för barn.

Hon skriver: "Hur länge ska vi tysta ned olyckor med barn som fått fingrarna avklippta i bildörren av en stressad pappa?"

Själv har jag varit med om att även min mamma varit stressad och råkat smälla igen bildörren på mina fingrar. Gör det henne till en dålig mamma eller hade hon helt enkelt bara otur?
Till skillnad från papporna alltså, som flera gånger i månaden smäller igen bildörren på barnens fingrar endast för att det är så roligt att höra barn gråta.

Till artikeln finns en tillhörande undersökning som Expressens läsare kan svara på.
Frågan lyder: "Vem är bäst att ta hand om små barn?"
Här har 40 % svarat mamman, 8 % svarat pappan och 52 % svarat att båda är lika bra.

Lever vi fortfarande i ett sådant stenålderssamhälle? Tror fortfarande 40 % av Sveriges befolkning att kvinnor är generellt bättre på att ta hand om barn? Har vi inte kommit längre i utvecklingen?

I Miljöpartiets förslag på valmanifest står bland annat: "Vi vill att föräldraförsäkringen ska delas i tre delar där varje förälder får en del av försäkringen och där de kan välja att disponera den tredje delen som de önskar. Det ökar möjligheten för män att vara hemma med barnen"

Ett jämställt samhälle är möjligt, det behövs bara lite hjälp på vägen.

RSS 2.0